Meskaliai, kultūros pradžia

Meskaliai, kultūros pradžia

Atrodo, tik pradedi galvoti apie Meksiką, ir iškart galvoje sukasi kaktusai, sombrerai, tekila... Spalvos, skoniai, garsai ir pojūčiai... Tai svarbiausia, ką atsivežame iš kelionių. Meksika dabar yra viena iš tų vietų, kur keliauja daugelis ir visi nori grįžti. Kaip susidėlioja įpūdžiai? Priklauso nuo nuotaikos. Kas dažniausiai nuotaiką sukuria? Aplinkybės. O aplinkybės Meksikoje – tai agavų distiliatai. Neslėpsiu, kad tai dažnas priedas prie bet ko – maisto, ekskursijos, pamaldų ar vakarėlio. Nuo pradžių. Mezcal -  Nahuatl mexcalli [meʃˈkalːi], keptas krosnyje. Priminsiu pamiršusiems, kad pirmasis tekilos pavadinimas buvo Brandy de Mezcal del Tequila. Visos tekilos yra meskaliai, kaip konjakas yra brendis, o...

Skaityti plačiau →


Agavos distiliatų ir maisto vienovė

Agavos distiliatų ir maisto vienovė

Agavos distiliatai nuo Amerikos indėnų genčių klestėjimo laikų ir kolonijiniu laikotarpiu buvo vartojami ir kaip alkoholis, ir kaip vaistas, ir kaip priedas prie maisto.  Nors teigiama, kad pirmuosius distiliavimo aparatus į Ameriką atsiplukdė ispanai, bet kasinėjimai ir senųjų civilizacijų legendos pasakoja ką kita. Oachakos valstijoje randama distiliavimo indų ir agavos apdirbimo įrankių, kurių amžius siekia daugiau nei 2 tūkstančius metų. Pietinėje ir centrinėje Meksikoje, kur distiliuojama daugiausiai agavų, tekilos ir meskalio gastronominė kultūra yra atkeliavusi iš senovės kultūrų ir labai sumišusi su Europos ir Azijos virtuvėmis. Dėl to yra be galo įvairi tiek savo skonių deriniais, tiek išraiškingu patiekimu. Šalia...

Skaityti plačiau →